met epb naar een
gezonde én energiezuinige woning
Ga je bouwen of verbouwen en is er een omgevingsvergunning nodig of geldt er een meldingsplicht? Dan dien je rekening te houden met de energieprestatieregelgeving, waar de EPB-verslaggeving deel van uitmaakt. EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat.
De EPB-eisen zijn in het leven geroepen om de CO2-uitstoot van gebouwen te verminderen, zowel bij nieuwbouw als bij renovaties. Deze eisen worden steeds strenger, hetgeen twee belangrijke voordelen heeft:
- het klimaat krijgt een zetje door milieuvriendelijke gebouwen
- jij spaart geld uit door energiezuinig te (ver)bouwen
Met het groeiende bewustzijn voor ons milieu en de klimaatverandering, neemt ook de belangstelling voor energiezuinig leven en wonen toe. Samen met jou werken we aan de vermindering van de CO2-uitstoot door energiezuinige woningen te realiseren.
EPB in de praktijk
Vóór de start van je (ver)bouwproces moet je een EPB-verslaggever aanstellen. Enerdo is als geregistreerd EPB-verslaggever (in Vlaanderen, Brussel en Wallonië) je ideale partner. Wij zorgen ervoor dat je bouwproject niet enkel vlot en volgens de regels verloopt, maar ook zo energiezuinig mogelijk.
Hoe verloopt de EPB-verslaggeving bij Enerdo?
Bij Enerdo draait alles om duurzaamheid én service. We helpen je niet alleen het vereiste E-peil (hoe lager, hoe energiezuiniger je gebouw) behalen, maar bekijken ook de voetafdruk van je woning. Bovendien ontzorgen we zowel jou als je bouwheer en architect door alle nodige documenten te verzamelen. In vijf stappen brengen we jouw EPB volledig in orde.
Stap 1: voorstudie
Voor de aanvang van je bouwproject, bespreken we je bouwplan en de materialen die je wilt gebruiken. Vervolgens maken we een voorcalculatie, om te bepalen of je gebouw aan de EPB-eisen zal voldoen. Je ontvangt hierover een uitgebreid verslag met de berekening. Ook je architect ontvangt dit verslag van ons.
Als je het vereiste E-peil (globale energieprestatie) of S-peil (energie-efficiëntie van de gebouwschil) niet behaalt of eventueel nog wilt verbeteren, krijg je van ons advies over andere materialen en de juiste toepassing daarvan.
Wil je een stap verder gaan dan de wettelijke normen en verplichtingen voor energie? Ook dan staan we voor je klaar met duidelijk advies waarmee je exact weet hoe je een lage-energiewoning of passiefhuis kan realiseren. Onze EPB-verslaggevers hebben namelijk de nodige ervaring met duurzame bouwtechnieken en materialen (houtskelet, ecologische materialen, …).
Stap 2: Startverklaring
Voordat de werken starten, dient Enerdo voor jou een startverklaring en voorcalculatie in bij het Energieagentschap van je gewest. Dit brengen we minimaal acht dagen voor de start van de werkzaamheden in orde.
Stap 3: Tijdens de werken
Bij Enerdo gaan we steeds actief op zoek naar manieren om jou nóg beter van dienst te zijn. Daarom blijven we je bijvoorbeeld begeleiden tijdens het bouwproces en krijg je ons advies over alles wat de EPB-waarde van je gebouw beïnvloedt. Via Mijn Enerdo volg je je bouwproject op de voet. Een duidelijk overzicht vertelt je welke gegevens nodig zijn om het project vlot te laten verlopen. Op basis van een lijst met aannemers die jij aanlevert, vragen wij de nodige documenten bij deze aannemers op. Dit alles omdat we voor jou en je project graag een stapje verder gaan.
Stap 4: EPB-eindaangifte
Na de bouw of verbouwing maken wij de EPB-aangifte voor je op aan de hand van de aangeleverde stavingstukken. Dit zijn facturen van de gebruikte isolatie, ventilatie, verwarming, ramen en deuren enz. De eindaangifte dienen wij in bij het Energieagentschap. Vervolgens ontvang je van ons het energieprestatiecertificaat (EPC).
Wil je een lager E-peil bereiken (en dus een lager energieverbruik)? Dan kan je o.a. een blowerdoortest (ook wel luchtdichtheidstest genoemd) door ons laten uitvoeren. Kleine afwijkingen die je energieverbruik beïnvloeden, herstellen we direct. Zo geniet jij van een grotere besparing.