Keuring & meting

BLOWERDOORTEST

bespaar geld en energie

met de blowerdoortest

Er zijn twee belangrijke redenen waarom je woning luchtdicht moet zijn. Enerzijds kan je ventilatiesysteem alleen goed werken bij een goede luchtdichtheid (en zo’n systeem is nodig om de binnenlucht gezond te houden). Anderzijds bespaar je dankzij een luchtdichte woning heel wat energie. Met de blowerdoortest of luchtdichtheidstest meten wij hoe luchtdicht jouw woning of ruimte is.

De blowerdoortest helpt ons ongewenste luchtlekken opsporen die tot onnodig warmteverlies leiden. Ook als je de energieprestaties van je woning wilt verbeteren, kan je een blowerdoortest laten uitvoeren door Enerdo. Uiteraard staan we altijd klaar voor advies over het luchtdicht maken van je woning.

HOE WERKT de blowerdoortest?

Bij een blowerdoortest zetten we je woning of ruimte onder een lichte onder- en overdruk. Dit gebeurt met behulp van een aangepaste ventilator (de blowerdoor). Tijdens de test zorgen we ervoor dat alle ramen en buitendeuren gesloten zijn en de gecontroleerde ventilatie uitgeschakeld is. Zodra alle voorbereidingen getroffen zijn, blaast de blowerdoor lucht in je woning of zuigt hij die eruit. Onze energiespecialist voert vervolgens een aantal metingen uit om de luchtdichtheid te bepalen. Na de test krijgt je een attest en een verslag met de resultaten en eventuele opmerkingen.

3 voordelen van de blowerdoortest

De blowertest is interessant voor iedereen die energiezuinig wil bouwen of verbouwen. De belangrijkste voordelen van de test sommen we hier voor je op. 

1. EPB optimaliseren
Als je bouwt of verbouwt is de kans groot dat jouw woning moet voldoen aan de energieprestatieregelgeving, ofwel de EPB-eisen. Een blowerdoortest maakt het mogelijk om je officiële E-peil met een aantal punten te laten zakken. En hoe lager je EPB, hoe beter. Ook voor je portemonnee. Want bij een E-peil van 30 of lager krijg je aanzienlijke kortingen op je onroerende voorheffing, en dit vijf jaar lang.

2. Gezonde lucht behouden
Een luchtdichtheidstest is niet alleen dé manier om je energieverbruik te optimaliseren, maar zorgt er ook voor dat je ventilatiesysteem optimaal werkt. De blowerdoortest kan je met andere woorden een behoorlijke besparing én een betere binnenluchtkwaliteit opleveren.

3. Luchtlekken snel detecteren
De resultaten van de blowerdoortest helpen ons luchtlekken detecteren én herstellen. Misschien moeten je ramen beter afgekit worden? Of plaats je best tochtstrips? Kleine ingrepen als deze maken je woning of ruimte meteen energiezuiniger (het E-peil daalt) en verhelpen ongemakken zoals tocht, geur- of geluidshinder en uitdroging van de binnenlucht.

Wanneer voeren we de blowerdoortest uit?

Het moment van de meting is heel belangrijk. Om een zo goed mogelijke score te behalen, dient je woning dan ook volledig afgewerkt te zijn:

  • Kelderdeur is geplaatst (indien kelder buiten beschermd volume valt).
  • Bij voorkeur is de zolder volledig afgewerkt. Indien dit pas later volgt, is het van groot belang dat het dampscherm stevig bevestigd werd.
  • Alle ramen zijn volledig afgewerkt en bijgesteld.
  • Raamdorpels zijn geplaatst.
  • Schachten naar de kelder werden volledig dichtgemaakt.
  • Kitwerken zijn uitgevoerd: aan ramen, rolluikkasten, afdichtingen van de schacht, …
  • De aansluiting van de garagepoort is goed opgespannen.

Met de ingrepen om je luchtdichtheid te verbeteren hoef je natuurlijk niet tot het laatste moment te wachten. Wil je tijdens de werken al wat tips? Onze experten staan klaar om jouw vragen te beantwoorden.

BEREID JE VOOR OP EEN blowerdoortest?

Een blowerdoortest is altijd een goede keuze. Vraag onze energiespecialisten om meer info of maak meteen een afspraak.