ENERGIE

EPC ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT

EPC- attest

voor niet-residentiële eenheden

Ben je eigenaar of gebouwbeheerder van een groot niet-residentieel gebouw? Dan kan je bij Enerdo terecht voor je niet-residentieel EPC-attest. Vanaf 1 januari 2023 ben je verplicht bij de verkoop of verhuur van grote niet-residentiële eenheden een energieprestatiecertificaat voor niet-residentiële eenheden of (EPC NR) te laten opstellen.

Vanaf 2028 zullen er afhankelijk van de functie stelselmatig strengere eisen worden opgelegd aan niet-residentiële gebouwen. Op deze manier gaan we geleidelijk naar een koolstofneutraal gebouwenbestand in 2050.

Wat is het EPC-attest?

Het EPC-attest geeft aanbevelingen om een gebouw energiezuinig te maken. Een stappenplan geeft aan welke aanpassingen het dringendst zijn. Ook de bijhorende verbetering van het EPC-label staat weergegeven.

ENERGIELABEL

Het energielabel stemt overeen met een percentage dat weergeeft hoe koolstofneutraal het gebouw is. Label A = 100% koolstofneutraal. Het berekend percentage is de verhouding tussen de hoeveelheid hernieuwbare energie die lokaal opgewekt en gebruikt wordt en de hoeveelheid hernieuwbare en niet-hernieuwbare energie die de gebouweenheid gebruikt. Het betreft het totale energiegebruik tijdens de gebruiksfase van het gebouw.

De labels gaan van A (100% koolstofneutraal) tot G (geen hernieuwbare energie die mag meetellen)

Wat betreft dit label verschil het EPC NR van het EPC voor wooneenheden.ENERGIESCORE

De energiescore geeft de energie-efficiëntie van het gebouw weer.

Met deze score wordt een objectieve indicatie weergegeven van de energieprestatie van de gebouweenheid en de technische installaties. Deze score houdt geen verplichting tot aanpassingen is, maar is bedoeld om te informeren.

 

Voor de opmaak van een EPC NR moet je een energiedeskundige type D inschakelen. Onze medewerkers hebben intussen de opleiding gevolgd om erkend te worden als energiedeskundige type D en kunnen je dus bijstaan bij:

  • De opmaak van je EPC NR
  • Het doen van de nodige vaststellingen en aanbevelingen
  • Het registreren van de meterstanden en metingen van hernieuwbare technologieën
  • Het ingeven van alle gegevens in de overheidssoftware

Na het opstellen van het EPC attest niet-residentieel kunnen we voorstellen doen tot verbetering van het gebouw en zijn technieken.

Een EPC NR is 5 jaar geldig, maar zal op ieder moment wijzigen op basis van het werkelijke verbruik. Als er optimalisaties uitgevoerd worden van de gebouwschil, nieuwe technieken worden gebruikt, het gebruik van de ruimtes wijzigt, … zal dit allemaal een invloed hebben op het energielabel van de gebouweenheid. Op basis van ons voorstel kan er een energiemonitoring geïnstalleerd worden die de belangrijkste energiestromen in kaart brengt. Er zal jaarlijks een nieuw energieprestatiecertificaat worden gegenereerd per gebouweenheid op basis van de meetgegevens. We kunnen zorgen voor een langdurige begeleiding om samen toe te werken naar een koolstofneutraal gebouwenbestand in 2050.  

Hulp nodig bij je EPC-attest? De experten van Enerdo staan voor je klaar.