U ontvangt advies en informatie over de mogelijke technieken, de subsidies en de haalbaarheid van de verschillende alternatieve energiesystemen.
Bent u betrokken of verantwoordelijk voor de bouw van een gebouw met een bruikbaar vloeroppervlakte van 1.000 m² of meer? Dan is het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie verplicht. In een haalbaarheidsstudie wordt onderzocht of en hoe alternatieve energiesystemen kunnen bijdragen aan energiebesparingen.
Een haalbaarheidsstudie informeert u over de mogelijke technieken, de subsidies en de haalbaarheid (rendabiliteit) van de verschillende alternatieve energiesystemen. Tip: u laat de haalbaarheidsstudie best in de ontwerpfase uitvoeren, zodat alle resultaten nog in het definitieve ontwerp geïntegreerd kunnen worden.
U dient een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren als uw nieuwe bouwproject aan de volgende kenmerken voldoet:
U dient de haalbaarheidsstudie uit te voeren binnen één maand na het aanvragen van de stedenbouwkundige vergunning. De resultaten van de haalbaarheidsstudie dient u in bij het Vlaamse Energie Agentschap via dit formulier. Daarnaast ondertekenen u (de bouwheer) en Enerdo (de uitvoerder van de studie) de papieren versie van de haalbaarheidsstudie. Dit document dient u drie jaar te bewaren.
Welke technologieën onderzocht moeten worden, is afhankelijk van de functie van uw gebouw en de bruikbare vloeroppervlakte. Voor een gebouw dat bestemd is voor huisvesting gelden namelijk andere regels dan voor een schoolgebouw. U vindt het overzicht in deze tabel. Als uw bouwproject meerdere functies of bestemmingen heeft, wordt uitgegaan van de functie die het grootste deel van de vloeroppervlakte inneemt en wordt de haalbaarheidsstudie voor de totale vloeroppervlakte uitgevoerd. Voor de gebouwbestemming worden dezelfde bestemmingstypes gebruikt als voor de energieprestatieregelgeving:
Om een behoorlijke haalbaarheidsstudie te kunnen uitvoeren, is een grondige kennis van de alternatieve energietechnieken vereist. Dankzij onze jarenlange ervaring, beheerst Enerdo deze kennis tot in de puntjes.
Wenst u een haalbaarheidsstudie te laten uitvoeren, of heeft u daar vragen over? Neem dan contact met ons op.
Delen via social media: