GRO: een tool die helpt bij het
verduurzamen van bouwprojecten
Een GRO-studie is een tool ontwikkeld door de Vlaamse overheid die helpt bij het verduurzamen en optimaliseren van bouwprojecten. GRO schept duidelijkheid over wat duurzaamheid inhoudt en biedt tegelijk flexibiliteit in ontwerpkeuzes. Het biedt een duidelijke richtlijn voor het vaststellen van het ambitieniveau op het gebied van duurzaamheid. Het instrument verzamelt en vereenvoudigt de complexiteit van duurzaamheidsaspecten, zodat deze toegankelijk en beheersbaar worden. GRO kan worden toegepast op uiteenlopende projecten, zoals nieuwbouw, renovaties en herinrichtingen, ongeacht de schaal of functie.
Geïntegreerde aanpak
Door rekening te houden met volgende aspecten wordt er een geïntegreerde aanpak gecreëerd om toekomstgerichte en leefbare gebouwen te ontwerpen en bouwen:
1. People, Planet & Profit
Door een veelheid aan criteria toe te passen, werken ze met een evenwichtige balans van deze drie insteken.
2. Climate Responsive Design
Deze manier van ontwerpen houdt rekening met de vrije energie van onze omgevingselementen zoals zon, wind, lucht, … Door deze slim te gebruiken in onze gebouwde omgeving kunnen we verwarmen, ventileren, koelen, verlichten zonder extra technieken toe te passen. We streven naar een low-tech gebouw en geven de voorkeur aan passieve technieken. De ‘penta energetica’ geeft de prioriteiten in het ontwerp weer.
3. Principes van circulair bouwen
Door kringlopen te sluiten en daarbij maximaal naar het waardenbehoud van bouwmaterialen te streven, kunnen we immers veel efficiënter gebruikmaken van grondstoffen en vermijden of verminderen we negatieve impact tijdens verschillende stappen van het huidige lineaire bouwproces.
Wat is de meerwaarde voor uw bouwproject?
Een GRO-studie brengt een geïntegreerde visie tot stand waarin rekening wordt gehouden met ruimtelijke, sociale, ecologische en economische aspecten. Dit resulteert in:
Duurzame oplossingen
Ontwerpen die optimaal gebruikmaken van natuurlijke bronnen en circulariteit bevorderen.
Kostenbesparing
Door slimme ontwerpkeuzes worden risico’s verminderd en toekomstige kosten beperkt.
Vergunningsondersteuning
GRO helpt bij de naleving van wetgeving en het creëren van draagvlak bij belanghebbenden.
Kwaliteits- en Leefbaarheidsverbetering
Een GRO-studie kan de kwaliteit, aantrekkelijkheid en leefbaarheid van het gebied verbeteren door rekening te houden met elementen zoals omgeving, ecologie, integrale toegankelijkheid, comfort,…
Wat is het plan van aanpak van een GRO studie?
Het plan van aanpak van een GRO-studie bestaat uit verschillende fasen en methodieken, afhankelijk van de specifieke behoeften en doelen van het project. Het volgt in grote lijnen de volgende stappen:
Stap 1: visie en ambitie bepalen
Dit is een belangrijke eerste stap waarbij de opdrachtgever de visie en ambitie van het project formuleert. Dit gebeurt in overleg met belanghebbenden en experts om ervoor te zorgen dat de duurzaamheidsdoelen helder zijn voordat de rest van het project start. Dit kan in de vorm van een ambitie-document of een plan van aanpak.
Stap 2: analyse van de context
De mogelijkheden en beperkingen van het gebied worden in kaart gebracht. Hierbij worden aspecten zoals ruimtegebruik, klimatologische omstandigheden, ecologische functies en de sociale context bestudeerd.
Stap 3: selectie van criteria en prestatieniveaus
De GRO-studie vereist dat criteria worden geselecteerd die gedurende het gehele project worden gevolgd en beoordeeld. Deze criteria omvatten thema’s zoals energieprestaties, materiaalkeuze, circulair bouwen, en integrale toegankelijkheid...
Er wordt ook een prestatieniveau vastgelegd (bijvoorbeeld ‘goed’, ‘beter’, ‘uitstekend’) om het ambitieniveau te bepalen en op te volgen.
Stap 4: bewijsvoering en opvolging
Gedurende het hele bouwproces wordt bewijslast verzameld die aantoont hoe de vastgestelde ambities worden behaald. Dit kan bestaan uit documenten zoals rekenbladen, checklists en rapportages. De bewijsvoering wordt gedurende elke fase van het project verder gedetailleerd, van ontwerp tot uitvoering.
Stap 5: evaluatie en bijsturing
Tijdens het proces worden de prestaties van het project gemonitord en bijgestuurd waar nodig. Dit omvat het beoordelen van de haalbaarheid van de ambities en het eventueel aanpassen van criteria op basis van de resultaten uit eerdere fasen.
Door deze benadering blijft de duurzaamheid van een bouwproject door alle fasen van ontwerp tot exploitatie in beeld, en biedt het plan van aanpak flexibiliteit om in te spelen op veranderingen die tijdens het proces kunnen optreden. GRO kan daarbij worden gebruikt als leidraad om het gehele bouwteam te mobiliseren en ervoor te zorgen dat iedereen gericht blijft op de duurzame doelen van het project