ENERGIE

EPC ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT

ECP- attest voor wooneenheden

en niet-residentiële eenheden

Verkoop of verhuur je niet-residentiële eenheden met een bruikbare vloeroppervlakte van niet meer dan 500m2? Dan kan je bij Enerdo terecht voor je niet-residentieel EPC-attest. Daarnaast helpen we je ook graag bij het implementeren van de aanbevelingen die in het attest vermeld staan.
Wil je een woning, appartement, studio of andere wooneenheid verkopen of verhuren? Ook dan heb je een energieprestatiecertificaat (EPC) nodig en staan onze experten voor je klaar.

Het EPC-attest is een tool om kopers, huurders en eigenaars in één oogopslag te informeren over de energetische prestaties van een gebouw. Dat gebeurt aan de hand van labels van A+ (heel energiezuinig) tot F (heel energieverslindend). 

Wat is het EPC-attest?

Het EPC-attest geeft aanbevelingen om een gebouw energiezuinig te maken. Een stappenplan geeft aan welke aanpassingen het dringendst zijn. Ook de bijhorende verbetering van het EPC-label staat weergegeven.

Niet-residentiële eenheden

Voor niet-residentiële eenheden toont het EPC onder ‘algemene gegevens’ de berekende energiescore voor de verschillende bestemmingen (kantoor, handel, horeca, logeerfunctie, andere of onbekend). Voor de berekening van die score houden we rekening met de specifieke noden voor verwarming, koeling, sanitair warm water, ventilatie en verlichting. Zo zal een restaurant bijvoorbeeld meer sanitair warm water verbruiken dan een kantoor.

Het label op het EPC voor kleine niet-residentiële eenheden wordt standaard bepaald op basis van de energiescore voor de bestemming ‘kantoor’. Het label is met andere woorden onafhankelijk van de eigenlijke bestemming van de eenheid. Op deze manier kan je verschillende EPC’s makkelijker vergelijken.

Wooneenheden

Is de woning maximaal 10 jaar oud en beschik je over een ‘EPC Bouw’ dat nog geldig is? Dan gebruik je dat EPC bij verkoop of verhuur.

Heb je geen geldig ‘EPC Bouw’? Dan kan je door Enerdo een ‘EPC voor een bestaande woning’ laten maken. Indien je een verbouwing uitvoerde waarbij ook aan EPB-eisen voldaan moest worden, dien je in geval van verkoop of verhuur eveneens een ‘EPC voor een bestaande woning’ op te maken.

Welke gebouwen hebben een EPC-attest nodig?

Voor gebouwen en gebouwdelen waar men niet woont (zoals kantoren, handelsruimtes, horeca, logeerfuncties, …) heb je een EPC-attest nodig. Dit EPC is bedoeld voor kleinere niet-residentiële eenheden, die vaak voorkomen met een woonst of in een residentieel gebouw gehuisvest zijn. De eenheid mag dus zelf niet groot zijn en mag ook geen deel zijn van een groot niet-residentieel geheel, zoals een winkelcentrum.

Voor gebouwen waar men wél woont, heb je per wooneenheid (woning, appartement, studio, … ) een EPC-attest nodig.

Hulp nodig bij je EPC-attest? De experten van Enerdo staan voor je klaar.