Check onze Referenties

EPB voor nieuwbouw en renovatie

De EPB-eisen: goed voor het milieu en uw portemonnee! Samen realiseren wij energiezuinige en duurzame gebouwen.

De energieprestatieregelgeving

Gaat u verbouwen of een nieuw gebouw bouwen? Dan is voor u de energieprestatieregelgeving van kracht. Uw gebouw of woning moet namelijk aan bepaalde energie-eisen voldoen. Dit zijn de EPB-eisen, wat staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat (of in het Frans: PEB, Performance Energétique des Bâtiments).

Uw gebouw of woning moet na de verbouwing of nieuwbouw bijvoorbeeld goed geïsoleerd zijn en beschikken over een gezond binnenklimaat.

Waarom EPB?

Het doel van de energieprestatieregelgeving is om energiezuinige en gezonde gebouwen te realiseren in België, in nieuwbouw of via renovatie. Dat is aantrekkelijk voor u – omdat u door energiezuinig te (ver)bouwen energie en daarmee geld kunt besparen - en dat is gunstig voor ons leefmilieu.

EPB-verslaggever

Vóór het (ver)bouwproces stelt u een EPB-verslaggever aan. Enerdo is als geregistreerd EPB-verslaggever (in Vlaanderen, Brussel en Wallonië) de ideale partner voor u, als u wenst dat uw bouwproject vlot én volgens de regels verloopt. Dit kan Enerdo voor u betekenen:

  • Vóór de aanvang van uw bouwproject, bespreken wij uw bouwplan en de materialen die u wenst te gebruiken. Vervolgens maken wij een voorcalculatie voor u, om te bepalen of uw gebouw aan de EPB-eisen zal voldoen. U ontvangt hierover een uitgebreid verslag met de berekening van het K- en E-peil (isolatie en energieprestatie), de ventilatievoorzieningen en de schildelen (dak, vloer en muur). Uw architect ontvangt dit verslag ook van ons.
  • Als u het vereiste E- of K-peil niet behaalt, of eventueel wenst te verhogen, dan krijgt u van ons advies over de te gebruiken materialen en de juiste toepassing daarvan.
  • Voordat u mag starten met de bouw of verbouwing, dient u een startverklaring en voorcalculatie in te dienen bij het Energie Agentschap van uw gewest. Enerdo regelt dit voor u, minimaal acht dagen voor de start van de werkzaamheden.
  • U krijgt advies over de mogelijke premies en subsidies waar u recht op heeft in het kader van de EPB-regelgeving.
  • Tijdens het bouwproces krijgt u ons advies over alle zaken die de energieprestaties van uw gebouw of woning kunnen beïnvloeden.
  • Als u een lager E-peil wenst te bereiken (en dus een lager energieverbruik), dan kunt u o.a. een blowerdoortest (ook wel luchtdichtheidstest genoemd) laten uitvoeren door ons. Kleine afwijkingen die uw energieverbruik beïnvloeden, kunnen direct worden hersteld en kunnen zorgen voor een grote besparing.
  • Na de bouw of verbouwing maken wij de EPB-aangifte voor u op. Deze dienen wij in bij het Energie Agentschap. U ontvangt vervolgens het energieprestatiecertificaat (EPC) van ons.

Gaat u (ver)bouwen en bent u op zoek naar een betrokken EPB-energiedeskundige met jarenlange ervaring? Neem dan contact met ons op.

 

Delen via social media:

Vragen? Neem contact met ons op